40'a yakın kişinin katıldığı toplantıda 20'nin üzerinde kişi formları doldurarak görüşlerini ve önerilerini bildirdi. Toplantının ardından toplanan formlar şubeleşme sürecine yön vermesi ve meslek kuruluşunun üye odaklı bir yapıya kavuşmasına yardımcı olması adına arşivlenmek üzere dijital ortama geçirildi.
Katılımcılardan gelen görüş ve önerilerin bazıları şöyledir;
Desteği profesyonel hayattan alarak ve biz genç tasarımcıların enerjisi ve oluşturduğu sinerji ile İzmir’in ve İzmir’deki tasarımcıların çok daha iyi bir yere geleceğine inanıyorum. Zaman içinde İzmir ETMK olsun veya kurulabilecek her türlü kurum zaten bu konulara çok aç olan İzmir’de çabuk yükselecektir. ETMK Cafe veya bence bu Endüstriyel Tasarım Cafe olsa çok daha uygun olacaktır. Hepimiz için bir toplanma noktası olur. Bence birlikte olup organize olarak, hepimiz çok daha avantajlı olacağız. Her türlü desteğe hazır olduğumu bilmenizi isterim. Bu gece için teşekkürler…
-----
Tasarımın günümüzde neden bir ihtiyaç olduğunu az çok anlayan firmalara ikinci adım olan (tasarıma neden para vermeleri gerektiğini) anlatılmalıdır. Tasarımın havadan gelmediğini, bunun da bir bedeli olduğunun farkına varılmalı. Bu eksiği ETMK’nın tasarımcıları örgütlemesi ve meslek kuruluşu olarak görev yapması, destek olması sonucunda çözebiliriz.
-----
ETMK genel duruşunu ve kimliğini mutlaka değiştirmeli. Dışarıdan bakıldığında köşeli, kapalı, siyah, kocaman bir kutu gibi ETMK ulaşılamaz duruşunu kendi içinde (bu toplantıda olduğu gibi biz bize) tavrını mutlaka değiştirmeli. ETMK’nın yukarıda, aşağıda dikey yapılanma sistemi genç üyelerin katılmasını soğuklaştırıyor. ETMK yeni genç üyeler için ayrıca yeni bir oluşum gibi gözükmeli. Geçmişte oluşturduğu soğuk görünümünü kırmalı. Ama bu tabiki yeni bir logodan ibaret değil. Ayrıca Cafe ya da benzeri gibi ortak mekan oluşturma fikri etkileyici fakat uzun vadede olmayacağını düşünüyorum. İş sonrası bir de buram buram Endüstriyel Tasarım konseptli bir yerde vakit geçirmek kimsenin sürekli olarak isteyeceği bir şey olmayabilir. Bence oluşturulacak yatırım-fon tasarım projelerine aktarılmalı ya da herkesin yaralanabileceği bir studyo tarzı bir şeyler açılabilir. Özellikle profesyonel hayattaki genç tasarımcılara studyolar kurulabilir. ETMK üyelik sistemiyle değil, dışa açılmalı, kapalı bir kutu olmamalı.
-----
Dışarıdan bakıldığında ETMK kendi içerisinde bir şeyler yapmaya çalışan fakat kısır bir döngünün akışına kapılmış bir görünüş sergiliyor. Sanki sadece kendi üyeleri içerisinde yerinde sayan bir imaj çiziyor. İmajını tamamen değiştirmeli. Bunun için şuan bir öneri yazmak istemiyorum. Zamanla hep beraber iyi sonuçlara ulaşabileceğimizi düşünüyorum.
-----
ETMK İzmir şubesini açılması, İzmir’de okuyan ve çalışan endüstriyel tasarımcılar açısından çok faydalı olacaktır. Hepimizin bilgi bikrimi gelişecek aynı zamanda mesleki hayata bir açılım ve dayanışma olacaktır. Aynı zamanda İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nü çok daha iyi yerlere taşıyacaktır. Bu şubenin açılma sürecinde İzmir’deki tüm tasarımcılara ulaşması, son sınıflardaki öğrencilerle interaktif çalışmalar yapılması bu kuruluşun İzmir şubesinin zeminini sağlam kılacaktır.
-----
ETMK İzmir diğer meslek kuruluşları ile de ilişkilerde bulunulmalı. Hatta diğer mecralarlarla da (patent enstitüsü, devlet kurumları, pazarlama, mühendisler vs. vs) ilişkiler kurulmalı. Dünya çapında çalışan diğer meslek örgütleri ile iletişime geçilmeli (gerek endüstriyel tasarım gerekse diğer meslekler). Sosyal sorumluluk projeleri uygulanmalı, çevresel etkinlikler düzenlenmeli. “ETMK yatı ” ETMK parti ve sergilerine İzmir açısı kazandırabilir, deniz insanı İzmirli. ETMK İzmir’in birinci yılında bir sergi yapalım. Sergimiz açık alanda (Kordon'da) yapılabilir. ETMK somutlaştırılmalı. Belki bir ETMK t-shirt’u belki bir ETMK anahtarlığı. Ama elle tutulur olmalı. İnsanların daha uzun süreli hissedeceği yanında taşıyacağı, odaya koyacağı bir ETMK. Daha ulaşılabilir bir meslek kuruluşu. Toplantı > Çıktılar > etkitlik > kayıt altına alma > saklama. Her ne kadar toplantılar yapmak buradan çıkanlarla etkinlikler düzenlemek önemliyse, bu etkinlikleri kayıt altına alıp organize etmek önemli.
-----
ETMK’nın kendi vizyonunda da belirtildiği gibi ilk hedeflerden biri endüstri ürünleri tasarımın ne olduğu, yaşamımız için ne kadar gerekli olduğunu bilmeyen kalmayana dek çaba sarfedilmeli. Bu çaba sırasında gerek öğrenciler gerek çalışanlar arasında samimiyeti kaybetmeyecek şekilde resmiyet sağlanmalı ki bunun gelecekte de hiç ucu bırakılamayacak, ciddi bir iş olduğu farkına varılsın. ETMK İzmir, daha büyük bir topluluk oluşturma adına çok yararlı olacak bir bölgesel kuruluş girişimi. Tüm tasarımcıları bir çatı altına toplayarak içimize kapanmış değil; ufku açık, prestij kazanmış ve daha öz güvenli kişiler olacağız. İş hayatının getirdiği olgunlukla yüzleşmemiz ( bu kadar erken) bizim için büyük bir şans. Bu güzel buluşma için teşekkür ederim. ETMK’nın doğru yolu gösterebilecek bir harita olduğuna inanıyorum. Kendimze ait hissedebileceğimiz bir topluluk, mesleğimiz ve kişiliğimiz adına çok şey katacaktır.
-----
Öncelikle böyle bir organizasyon yaptığınız için hepinize teşekkür ederim. Bir endüstriyel tasarım öğrencisi olarak gelecek ve iş bulma ve kurumsallaşma ile ilgili kaygılarım vardı. Ama attığınız bu adım kaygılarımı azalttı. Sevgi ve saygılar.
-----
Bence ETMK, üyelerini kendine bağlayıp sempati kazana bilmek için çok uğraşması gerek. Çünkü bir çok insan ETMK gibi bir durumla ilgilenmek istemiyor. İnsanlar kendi işleri ile uğraşıp başka bir şeyle ilgilenmiyorlar bu yüzden onlara çekici gelecek şeyler yapılmalı. Öncelikle ETMK İzmir hiçbir üyesini ayırmamalı ve herkese barışcıl yaklaşmalı. Ayrıca kafe gibi insanları bağlayıcı şeyler olmalı. Ama kafe bir süre sonra etkisini yitirebilir. Mesela bir internet sitesinde üyelierini toplaya bilir ve onlarla ilgili bilgilendirme verebilir. Ancak bu bilgilendirmede ayırımcı bir tutum olmalı, yoksa ismi geçmeyen insanlar ETMK kim duyabilir. Bence bu tutum çok önemli ve insanların en dikkat ettiği tavırda ayrımcılıktır. Kolay gelsin başarılar.
ETMK İzmir’in kurulması öncelikle hiçbir işe yaramayacak olsa bile, İzmirli üreticilere tasarımın varlığını benimsetecektir ki bu temelli bir yeniliktir. İzmir de bir tasarım anlayışının oluşması açısından çok olumlu bir girişim. Öncelikli adımımız üreticilere tasarım anlayışını benimsetmek olmalı. Bunun yanı sıra birbirmizden haberdar olacağımız bir mail grubumuz olmasını istiyorum. Herkes nerde ne iş yapıyor, neyi üretme yetkisine sahip, bunları bilmek bize yayar sağlayacaktır. En önemli dileğim de, para ödeyip üyesi olduğumuz fakat bize hiçbir yararı olmayan bir kurum olmamasıdır.
-----
Toplantıda görüş ve öneri bildiren diğer katılımcıların yazdıklarına da ulaşmak için Gözde Göl ile bağlantıya geçebilirsiniz. gozdegol@hotmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder